Ce sunt nichelina si kanthalul?

Ce sunt nichelina si kanthalul?
Nichelina: un aliaj NiCr, in diverse cantitati
Kanthal: un aliaj FeCrAl, in diverse cantitati

In linkul de mai jos, se prezinta oferta noastra completa de fire rezistive, incluzand diferitele tipuri de kanthal si nichelina: Sarma de Kanthal si Nichelina.

Se observa urmatoarele:
– kanthalul A1 (22% Cr, 5.8% Al, restul Fe) are temperatura de topire 1400 °C, pe cand cel de tip standard (22% Cr, 4.8% Al, restul Fe) se topeste la 1300 °C. Atentie, este vorba despre temperatura de topire.
Din punctulmeu de vedere, e bun si Kanthal Standard la fel ca si cel tip A1. As fi totusi curios cum este kanthalul tip AE, despre care se zice: “developed to meet the extreme demands in fast response elements in glass top hobs and quartz tube heaters. It has exceptional form stability and life in spirals with large coil to wire diameter ratio”, adica “dezvoltat pentru a satisface cerințele extreme, din elemente cu răspuns rapid în topul încălzitoarelor cu tubul de cuarț. Ea are o stabilitate excepțională și durată mare de viață în raport cu diametrul firului”
– nichelina (cred ca “Nikrothal” sau “Nichrome” 80 e mai popular, 80% Ni, 20% Cr) are temperatura de topire 1200 °C. Am mentionat asta doar ca si comparatie, dar cum spuneam mai sus, in cazul kanthalului, punctul de topire e neesential pt mine.
– nichelina are rezistivitatea mai mica decat a kanthalului: Nichelina 80 -> 1.09 ohmi*mmp/m fata de Kanthal A1 -> 1.45 ohmi*mmp/m. Se pot construi rezistente mai mari (din punct de vedere al dimensiunilor) pentru aceeasi rezistenta ohmica.
– Mai apare un termen – “emisivitatea” materialelor.
Definitie: emisivitatea este abilitatea unui obiect de a emite sau absorbi energia. “Emitatorii” perfecti au emisivitatea “1”, emitand 100% din energia incidenta.

Emisivitatea Kanthal A1 este 0.70, pe cand cea a Nichrome 80 de 0.88. Pentru exemplificare, emisivitatea argintului este 0.01 (adica reflecta si transmite foarte bine, nu absoarbe – nu se poate folosi ca element radiant), pe cand a “corpului negru” este 1 (energia emisa este egala cu cea absorbita – element radiant perfect). Asta face ca nichelina sa fie mai buna ca element radiant (rezistenta in cazul nostru) decat kanthalul. Energia “absorbita” este cea care se transforma in caldura, la rezistentele noastre.

De retinut, cele mai importante doua aspecte:
1) Oxidul de Al (Al2O3) format pe suprafata kanthalului adera mai bine, deci este mai putin contaminant. Este un mai bun izolator electric (mai bun deci pt genesis-uri) si mai bun rezistent in atmosfere carbogazoase decat oxidul de Cr (Cr2O3) format de nichelina.
2) Oxidul de Al (Al2O3, sau alumina) format pe suprafata kanthalului este de culoare gri deschis (daca temperatura depaseste 1000 °C ), sau se inchide la culoare sub temperatura de 1000 °C. Alumina are excelente proprietati de izolare electrica si o buna rezistenta chimica in fata multor compusi.
Oxidul de Cr format pe suprafata nichelinei (Cr2O3) are culoare inchisa.
=> kanthalul are de 2-4 ori viata mai lunga decat nichelina
=> avantajul cel mai important al nichelinei este ca are o rezistenta crescuta la coroziune la temperatura camerei. Oxidul se desprinde si se evapora mai usor decat oxidul mai gros format pe suprafata kanthalului.

Un alt motiv pentru care merg doar pe kanthal este ca oxidul format pe suprafata nichelinei, este oxidul de Cr. El poate fi multi-valent, si se stie (dovedit clar) ca oxizii penta si hexa-valenti sunt cancerigeni. Acum, oxizii cu valente superioare se formeaza doar la temperaturi inalte (de la cateva sute de grade in sus). 


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *